Hoe wat waarom en wie over vitamine D

Hoe wat waarom en wie over vitamine D

In dit artikel kijken we naar alles over vitamine D, wat er met het lichaam gebeurt als mensen niet genoeg krijgen en hoe de inname van vitamine kan worden D gestimuleerd.


Om te beginnen...


Ondanks de naam is vitamine D geen vitamine, maar een prohormoon, oftewel een voorloper van een hormoon. Vitaminen zijn voedingsstoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken, en dus moet een persoon deze stoffen in de voeding opnemen. Het meselijk lichaam kan echter wel vitamine D produceren. Het menselijk lichaam produceert vitamine D als reactie op blootstelling aan de zon.


Vitamine D heeft meerdere functies in het lichaam. Het helpt bij: • Bevordering van gezonde botten en tanden

 • ondersteuning van het immuunsysteem, de hersenen en de gezondheid van het zenuwstelsel

 • Reguleren van de insulinespiegels en het ondersteunen van het diabetesbeheer

 • Ondersteuning van de longfunctie en de cardiovasculaire gezondheid

 • Het beïnvloeden van de uitdrukking van genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van kanker


Wat is Vitamine D


Vitamine D is een groep van vetoplosbare secosteroïden die verantwoordelijk zijn voor het verhogen van de opname van calcium, magnesium en fosfaat in de darm, en voor andere biologische effecten. Bij de mens zijn de belangrijkste verbindingen in deze groep vitamine D3 (ook bekend als cholecalciferol) en vitamine D2 (ergocalciferol). Een secosteroïde is een soort steroïde met een "gebroken" ring.


Waarom is Vitamine D belangrijk


Vitamine D-tekort bij zwangere vrouwen kan leiden tot overmatige botaandoeningen van voor de geboorte en aantasting van de botkwaliteit na de geboorte. Een tekort aan vitamine D blijft in veel landen de belangrijkste oorzaak van rachitis onder jonge kinderen, omdat moedermelk weinig vitamine D bevat en sociale gewoontes en klimatologische omstandigheden een adequate blootstelling aan de zon kunnen verhinderen.


Osteomalacie is een ziekte bij volwassenen die voor kan komen bij gebrek aan vitamine D. Kenmerken van deze ziekte zijn het verzachten van de botten, wat leidt tot het buigen van de wervelkolom, buigen van de benen, proximale spierzwakte, kwetsbaarheid van de botten en een verhoogd risico op breuken. Osteomalacie vermindert de calciumopname en verhoogt het calciumverlies uit het bot, wat het risico op botbreuken verhoogt.


Gebrek aan Vitamine D


Naar schatting zijn er een miljard mensen wereldwijd deficient aan, of krijgen onvoldoende vitamine D. Een dieet met onvoldoende vitamine D in combinatie met onvoldoende blootstelling aan de zon zijn de voornaamste veroorzaaken van een vitamine D-tekort. De belangrijkste natuurlijke bron van de vitamine is de synthese van cholecalciferol in de onderste lagen van de huid en de opperhuid door een chemische reactie die afhankelijk is van de blootstelling aan de zon (met name UVB-straling). Cholecalciferol en ergocalciferol kunnen worden ingenomen uit normale voeding of als supplementen.


In het algemeen functioneert vitamine D om het aangeboren en het verworven immuunsysteem te activeren en te dempen. Deficiëntie is gekoppeld aan een verhoogd risico op of de ernst van virale infecties, waaronder HIV. Lage vitamine D niveaus lijken een risicofactor te zijn voor tuberculose, en in het verleden werd het gebruikt als een behandeling. Aanvulling verlaagt het risico op acute luchtweginfecties en de verergering van astma lichtelijk.


Redenen voor gebrek aan Vitamine D (Wie heeft het nodig?)


Huidtype: Je huidtype kan een rol speelen. Een donkere huid, bijvoorbeeld, en zonnebrandcrème, verminderen het vermogen van het lichaam om de ultraviolette straling B (UVB) van de zon te absorberen. Het absorberen van zonlicht is essentieel voor de huid om vitamine D te produceren. Vitamine D-tekort komt vaak voor bij Zuid en Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten, met niveaus die aanzienlijk dalen in de winter. Dit is te wijten aan de niveaus van melanine in hun huid, omdat het fungeert als een natuurlijke beschermer tegen blootstelling aan de zon.


Zonnebrandcrème: Een zonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor (SPF) van 30 kan het vermogen van het lichaam om de vitamine te synthetiseren met 95% of meer verminderen. Ook het bedekken van de huid met kleding kan de productie van vitamine D afremmen.


Geografische ligging: Mensen die in noordelijke breedtegraden of gebieden met veel vervuiling leven, 's nachts werken of thuisgebonden zijn, moeten ernaar streven om waar mogelijk vitamine D uit voedselbronnen in te nemen (voedingssupplementen).


Bij borstvoeding: Zuigelingen die uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben een vitamine D-supplement nodig, vooral als ze een donkere huid hebben of minimaal aan de zon worden blootgesteld. De American Academy of Pediatrics beveelt aan dat alle baby's die borstvoeding krijgen 400 internationale eenheden (IE) per dag aan orale vitamine D krijgen.


Veroudering: Naarmate mensen ouder worden, zijn hun nieren minder goed in staat om vitamine D om te zetten in zijn actieve vorm, waardoor het risico op een tekort aan vitamine D toeneemt.


Medische problemen: Uw spijsverteringskanaal kan vitamine D niet adequaat absorberen. Bepaalde medische problemen, waaronder de ziekte van Crohn, cystische fibrose en coeliakie, kunnen invloed hebben op het vermogen van uw darm om vitamine D uit het voedsel dat u eet te absorberen.


Gewichtsproblemen: Je bent zwaarlijvig. Vitamine D wordt uit het bloed onttrokken door vetcellen, waardoor de vrijgave ervan in de bloedsomloop veranderen. Mensen met een lichaamsmassa-index van 30 of meer hebben vaak een laag vitamine D-gehalte in het bloed.


Natuurlijke bronnen van vitamine D


Voldoende zonlicht is de beste manier om het lichaam te helpen om voldoende vitamine D te produceren. Andere bronnen zijn: • vette vis, zoals zalm, makreel en tonijn

 • eidooiers

 • kaas

 • runderlever

 • paddenstoelen

 • verrijkte melk

 • verrijkte granen en sappenGebruik van supplementen


Aanvulling met vitamine D is een betrouwbare methode om rachitis te voorkomen of te behandelen. De effecten van vitamine D-suppletie op de niet-skeletale gezondheid zijn onzeker. Een review uit 2013 vond geen effect van suppletie op het aantal niet-skeletale aandoeningen, behalve een voorzichtige afname van de sterfte onder ouderen. Vitamine D-supplementen veranderen niets aan de resultaten voor myocardinfarct, beroerte of cerebrovasculaire aandoeningen, kanker, botbreuken of knie-artritis. Een laag vitamine D-gehalte kan eerder het gevolg zijn van een ziekte dan dat het een ziekte veroorzaakt.


In een rapport van het Institute of Medicine (IOM) uit de Verenigde Staten staat: "Uitkomsten met betrekking tot kanker, hart- en vaatziekten en hypertensie, en diabetes en metabool syndroom, valpartijen en fysieke prestaties, immuunsysteem en auto-immuunziekten, infecties, neuropsychologisch functioneren, en preeclampsie konden niet betrouwbaar in verband worden gebracht met de inname van calcium of vitamine D en waren vaak tegenstrijdig."


Sommige onderzoekers beweren dat de IOM te definitief was in haar aanbevelingen en maakten een wiskundige fout bij de berekening van het vitamine D-gehalte in het bloed dat geassocieerd wordt met de gezondheid van de botten. Leden van het IOM-panel beweren dat ze een "standaardprocedure voor voedingsaanbevelingen" gebruikten en dat het rapport degelijk gebaseerd is op de gegevens. Het onderzoek naar vitamine D-supplementen, inclusief grootschalige klinische proeven, wordt voortgezet.


Wat gebeurt er bij teveel vitamine D?


Een overdosis vitamine D veroorzaakt hypercalcemie, wat een sterke indicatie is voor de giftigheid van vitamine D - dit kan worden opgemerkt bij een toename van het plassen en de dorst. Als hypercalcemie niet wordt behandeld, leidt het tot een overmatige afzetting van calcium in zachte weefsels en organen zoals de nieren, de lever en het hart, met als gevolg pijn en orgaanschade.


Symptomen van overmatig gebruik


De belangrijkste symptomen van een overdosis vitamine D zijn die van hypercalcemie, waaronder anorexia, misselijkheid en braken. Deze kunnen gevolgd worden door polyurie, polydipsie, zwakte, slapeloosheid, nervositeit, pruritus en uiteindelijk nierfalen.


Verder kunnen proteïnurie, urinewegen, azotemie en metastatische verkalking (vooral in de nieren) ontstaan. Andere symptomen van vitamine D-giftigheid zijn onder meer mentale retardatie bij jonge kinderen, abnormale botgroei en -vorming, diarree, prikkelbaarheid, gewichtsverlies en ernstige depressie.


Vitamine D-vergiftiging wordt behandeld door het staken van de vitamine D-suppletie en het beperken van de calciuminname. Nierbeschadiging kan onomkeerbaar zijn. Blootstelling aan zonlicht gedurende langere tijd veroorzaakt normaal gesproken geen vitamine D-vergiftiging. De concentraties van de in de huid geproduceerde vitamine D-precursoren bereiken een evenwicht en eventuele verdere vitamine D-productie wordt afgebroken.


Behandeling voor Vitamine D-deficiëntie


De behandeling voor een vitamine D-tekort houdt in dat je meer vitamine D krijgt - door middel van dieet en supplementen. Hoewel er geen consensus is over het vitamine D-gehalte dat nodig is voor een optimale gezondheid - en het waarschijnlijk verschilt afhankelijk van zowel de leeftijd als de gezondheidstoestand - wordt een concentratie van minder dan 20 nanogram per milliliter over het algemeen als onvoldoende beschouwd, waardoor een behandeling nodig is.


Richtlijnen van het Instituut voor Geneeskunde hebben de aanbevolen hoeveelheid vitamine D verhoogd tot 600 internationale eenheden (IE) voor iedereen van 1 tot 70 jaar, en verhoogd tot 800 IE voor volwassenen ouder dan 70 jaar om de gezondheid van de botten te optimaliseren. De veilige bovengrens werd ook verhoogd tot 4.000 IE. Artsen kunnen meer dan 4.000 IE voorschrijven om een vitamine D-tekort te corrigeren.


Conclusie


Het menselijk lichaam heeft Vitamine D nodig om een goede gezongheid te behouden. Overmatig gebruik kan daarentegen ernstige gevolgen hebben voor Uw lichaam en gezongheid. Raadpleeg altijd Uw atrs voordat U Vitamine en andere supplementen gaat nemen.


Meer lezen op: https://www.medicalnewstoday.com